Egyre több adalékanyag az EU-ból E mint Európa
Veszélyes lehet, hogy újabb, eddig nem kutatott élelmiszer segédanyagok jutnak majd be az országba az uniós csatlakozás után - állítja egy élelmiszeripari mérnök. A táplálkozáskutató intézet szerint azonban ezek az anyagok sem jelentenek veszélyt az egészségre.
Szinte minden élelmiszeripari termékben van már valamilyen segédanyag. Ezek lehetnek természetesek, mint a C vitamin, a citromsav vagy a karamell. Vannak azonban bonyolultabb adalékok, mint például habzásgátló vagy térfogatnövelő. Egy élelmiszeripari mérnök külföldi és saját kutatásai alapján azt állítja, hogy nemcsak az eddig használt segédanyagok lehetnek veszélyesek. Szerinte az európai uniós csatlakozás után itthon eddig ismeretlen anyagok kerülhetnek forgalomba.
"Amikor a csatlakozás ténylegesen megtörténik, akkor majd megtudjuk, hogy melyek azok a számok, amelyek bekerültek. Nagyjából lehet sejteni, hogy bizonyos színezékek, aromák, állományjavítók be fognak kerülni, amelyek nem kerültek tüzetes vizsgálat alá és kockázatokat fognak okozni, illetve most Magyarországon is vannak ilyen vegyületek, amelyek kockázatot hordozhatnak" - nyilatkozta Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök.
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese szerint a Magyarországon használt adalékanyagok nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra.
"Továbbra is állítom, bármennyire is nem népszerű ez, hogy az élelmiszeradalékanyagok, amelyek forgalomban vannak, illetve amelyek a jövőben forgalmazásra kerülnek, ezek egészségre ártalmatlan kivizsgált anyagok" - mondta Szeitzné Dr. Szabó Mária, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet igazgató-helyettese
A segédanyagok száma előtti E betű egyébként azt jelenti, hogy a termék Európában engedélyezett. A Táplálkozáskutató Intézetben ezzel együtt úgy vélik: jobb, ha az ember minél kevesebb adalékokkal készített ételt fogyaszt. |