Veszélyes vitaminok Többet árt, mint használ
Egyre több élelmiszert dúsítanak vitaminokkal, miközben tekintélyes orvosi lapokban megjelent kutatások szerint az A-vitamin túladagolás súlyos egészségkárosodást okozhat. Nem csak a margarinokban és üdítőitalokban található A-vitamin adalék - az állatokat is annyi vitaminnal táplálják, hogy a szakember szerint heti egy adag csirkemáj elfogyasztása terhes nőknél már magzatkárosító hatású lehet. Az A-vitamin azonban nem csak a terhes nőkre és a magzatra veszélyes.
"Különösen felnőttkorban az A-vitamin fogyasztása csonttöréshez vezethet és a vérben mért legmagasabb A-vitaminkoncentrációjú csoport és a legalacsonyabb között több mint hétszeres a kockázat. Ha valaki akar törődni az egészségével és sok A-vitamint fogyaszt, akkor combnyaktörés lesz az eredménye" – mondta Lakos András kandidátus.
Az élelmiszereken ugyan apró betűvel feltüntetik, hogy mennyi A-vitamin van bennük, de a fogyasztók nem tudják, hogy a túladagolás veszélyes.
Az egyik vitaminnal dúsított üdítőből egy pohár fedezi a napi A-vitaminszükségletet ez rajta is van a dobozon, de az már nincs feltüntetve, hogyha valaki két pohárral iszik, akkor túladagolja az A-vitamint és veszélyeztetheti egészségét.
Az Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint a fogyasztó felel a saját egészségéért, azért is ha túl sokat eszik-iszik a vitaminnal dúsított készítményekből.
"Ilyen gyümölcslevekből a fogyasztói adag az az 1-2 dl szalmaszállal iható mennyiség. Ebből tehát nem nyakló nélkül fogyasztunk, hiszen ez az ajánlott mennyiség" – nyilatkozta Biacs Péter, Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal főigazgatója.
A főigazgató szerint a fogyasztókat kell megtanítani arra, hogy miből mennyit ihat, anélkül, hogy veszélyeztetné az egészségét.
|